Czynniki wpływające na brak zakupu ubezpieczeń rolnych na przykładzie powiatu wągrowieckiego - Beba, Patrycja; Jezierska, Julita (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Celem artykułu była identyfikacja kluczowych czynników wpływających na brak ochrony ubezpieczeniowej w gospodarstwach rolnych. W pracy przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w grupie rolników z powiatu wągrowieckiego. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że rolnicy często ograniczają zakres ochrony ubezpieczeniowej gospodarstwa do niezbędnego minimum, a decyzja o zakupie odpowiedniej polisy jest uwarunkowana wieloma czynnikami. W zależności od rodzaju ubezpieczenia głównymi czynnikami determinującymi brak zakupu polisy są złe doświadczenia z zakładami ubezpieczeniowymi, zbyt wysoka składka ubezpieczeniowa, zbyt niskie odszkodowanie czy po prostu przekonanie, że polisa jest niepotrzebna.