Rola ogrodów społecznych w kształtowaniu relacji społecznych - Wojcieszak-Zbierska, Monika (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Jednym z ważnych tematów podejmowanych przez wielu naukowców, urbanistów, architektów, psychologów w sferze społecznej jest rola i znaczenie ogrodów społecznych w mieście. Współcześnie jednym z aspektów zainteresowania ogrodami społecznymi jest potrzeba kontaktu z przyrodą w wysoce cyfrowym i zurbanizowanym świecie. Powolna zmiana trendów konsumenckich, którą aktualnie można zaobserwować, jest związana ze wzrostem świadomości na temat zachodzących zmian klimatycznych i potrzebach wzmacniania więzi społecznych. W artykule przedstawiono ideę funkcjonowania ogrodów społecznych na terenach miejskich jako miejsca, które służyć ma do nawiązywania relacji międzyludzkich i budowania więzi społecznych w lokalnej przestrzeni. Aby zrealizować postawiony cel, posłużono się metodą desk research. Ponadto skoncentrowano się na przedstawieniu wybranych case study ogrodów społecznych w Polsce na przykładzie miast Poznania i Wageningen w Holandii. Na podstawie przeprowadzonego studium literaturowego można stwierdzić, że idea zakładania i funkcjonowania ogrodów społecznych w Polsce będzie się rozwijać z uwagi na postępujące zmiany, m.in. demograficzne czy w zakresie świadomości ekologicznej.