Las jako miejsce aktywności fizycznej studentów - Chojnacka-Ożga, Longina; Ożga, Aleksandra; Ożga, Wojciech (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem głównym badań było określenie poziomu zainteresowania i preferencjidotyczącej aktywności fizycznej studentów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,ze szczególnym uwzględnieniem aktywności fizycznej w środowisku leśnym. Okołopołowa z 450 respondentów uczestniczących w badaniu zadeklarowała podejmowanie aktywnościfizycznej przynajmniej raz w tygodniu. Las był popularnym miejscem wybieranym dotego typu aktywności. Jedynie niewielka grupa respondentów nie wybierała lasu na aktywnespędzenie czasu (15,6% mężczyzn i 17,1% kobiet). Najczęstszą formą aktywnego wypoczynkuw lesie były spacery, jazda na rowerze i bieganie. Aktywność fizyczna podejmowana w lesietrwała najczęściej od 1 do 2 godzin. Zajęcia fizyczne w lesie były organizowane na ogół indywidualnieprzez respondentów. W wyborze lasu jako miejsca aktywności fizycznej mogą odgrywaćrolę zainteresowania studentów, bliskość lasu oraz świadomość oddziaływania środowiskanaturalnego na zdrowie człowieka.