Formy i metody oddziaływań doradczychw państwowych jednostkach doradztwa rolniczego - Krzyżanowska, Krystyna; Parzonko, Anna; Sieczko, Anna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem artykułu było przedstawienie najczęściej stosownych przez doradcówrolniczych form i metod doradczych. Badania przeprowadzono w 2024 roku i objęto nimi716 doradców zatrudnionych w państwowych jednostkach doradztwa rolniczego w Polscez zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego z techniką ankiety według standaryzowanegokwestionariusza. Uzyskane wyniki wskazują, że najczęściej stosowanymi formamidoradztwa były szkolenia stacjonarne i zdalne, a doradcy najczęściej w swojej pracy wykorzystywalipodające metody oświatowe. Do preferowanych przed doradców metod praktyczno–doświadczalnych należały pokaz i demonstracja rolnicza. Za najbardziej skuteczną formędoradztwa uznano doradztwo indywidualne.