Blog turystyczny jako narzędzie promocji w świadomości i ocenie młodych konsumentów - Pyshynskaya, Beata; Godlewski, Grzegorz (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Blogosfera turystyczna jest stosunkowo silnie rozwiniętym narzędziem informacyjno-poznawczym, które może być wykorzystane także w sferze promocyjnej. Celem badańbyło określenie znaczenia i siły oddziaływania blogosfery turystycznej na decyzje wyjazdowemłodych konsumentów oraz próba odpowiedzi na pytania, czy blogi turystyczne współcześniecieszą się popularnością wśród analizowanej grupy oraz jaka jest ich relacja do innych narzędzipromocji internetowej. Badanie realizowano z wykorzystaniem metod analizy piśmiennictwa,wirtualnej etnografii oraz sondażu diagnostycznego. Internetowy kwestionariusz ankiety wypełniło101 respondentów w wieku 18–30 lat. Wyniki pokazują, że blogosfery podróżniczejnie można dziś określić jako istotnie popularnej wśród młodych konsumentów, szczególniew porównaniu z mediami społecznościowymi. Młodzi postrzegają blogi turystyczne główniejako instrument pomagający w przygotowaniu się do podróży, a nie jako lekturę dostarczającąpomysłów wyjazdowych. Za źródło inspiracji uważają je przeważnie starsi przedstawiciele pokolenia,więc tylko wśród nich mogłyby one pełnić rolę środka promocji. Postępujący rozwójblogosfery w stronę większej wizualności może jednak sprawić, że stanie się ona w przyszłościskutecznym narzędziem marketingowym dla badanego segmentu.