Analiza wykorzystania transportu lotniczego w ruchupasażerskim w polskich portach lotniczych - Suchan, Marta; Mitkow, Szymon; Owczarek, Paulina (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Transport lotniczy dzięki szybkości i wygodzie stanowi istotny element ruchupasażerskiego. W niniejszym artykule autorzy zastosowali metodę desk research, polegającąna analizie dostępnych danych statycznych dotyczących ruchu pasażerskiego w polskich portachlotniczych. Celem artykułu jest analiza ruchu pasażerskiego w polskich portach lotniczych.Na podstawie przeprowadzonych badań wskazano na tendencję wzrostową liczby pasażerów.Autorzy zwrócili również uwagę na lata 2022–2023, które stanowiły okres odbudowy branżylotniczej po pandemii COVID-19. Warto pokreślić, że rozwój ten wiąże się z nowymi wyzwaniamidla gospodarki oraz rosnącym znaczeniem ochrony środowiska, w tym ograniczania emisjidwutlenku węgla w transporcie lotniczym.