Wioski tematyczne jako innowacyjne narzędziezrównoważonego rozwoju obszarów wiejskichna przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego - Cichowska, Jolanta (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem pracy była diagnoza oferty wiosek tematycznych działających w województwiekujawsko-pomorskim oraz ocena ich wpływu – społecznego, gospodarczego, promocyjnegoi kulturowego – na rozwój regionu i lokalnych społeczności. Ponadto, na podstawiewypowiedzi osób zaangażowanych w realizację tych ofert, przeanalizowanie, w jaki sposóbpostrzegają one swoją działalność m.in. w kontekście zrównoważonego rozwoju obszarówwiejskich. Przeprowadzone badania wykazały, że oferowane w wioskach usługi są atrakcyjnei zróżnicowane: od profili kwiatowych, miodowych i górniczych po chlebowe czy ptasie.