Motywacje i emocje towarzyszące zwiedzaniu Muzeumi Miejsca Pamięci w Bełżcu - Gabryjończyk, Piotr; Bas, Patrycja; Zawadka, Jan (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem artykułu było scharakteryzowanie motywów, jakimi kierowali się odwiedzającyprzy wyborze Bełżca jako destynacji tanatoturystycznej, oraz emocji towarzyszącychprzy zwiedzaniu tego miejsca. Badaniem objęto dwie grupy respondentów: osoby, którew swoim życiu przynajmniej raz odwiedziły Muzeum i Miejsce Pamięci w Bełżcu, oraz mieszkańcówBełżca i okolic – łącznie próba liczyła 125 respondentów: 64 odwiedzających oraz61 mieszkańców gminy. Wśród najważniejszych wniosków należy wskazać, że głównym motywemprzyjazdu respondentów do Muzeum i Miejsca Pamięci w Bełżcu okazała się chęć poznaniahistorii obozu, dominującymi uczuciami przy jego zwiedzaniu, zarówno przez rezydentów,jak i nierezydentów, były zaś smutek, współczucie i przygnębienie.