Zastosowanie sztucznej inteligencji w planowaniupodróży turystycznych – wyniki analizy bibliometrycznej - Kwiatkowski, Bartosz (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem artykułu była analiza bibliometryczna dorobku naukowego dotyczącegozastosowania sztucznej inteligencji (AI) w procesie planowania podróży turystycznych. Badanieoparto na danych z bazy Scopus obejmujących 961 publikacji z lat 2010-2025. Wyniki wskazująna dynamiczny wzrost zainteresowania tematyką po 2018 r., zwłaszcza w krajach azjatyckichtakich jak Chiny i Indie. Najczęściej badane obszary to inteligentna turystyka, systemyrekomendacyjne, inteligentna mobilność miejska oraz optymalizacja tras z wykorzystaniemalgorytmów AI. Analiza słów kluczowych ujawniła 9 głównych klastrów badawczych odzwierciedlającychinterdyscyplinarny charakter badań. Sztuczna inteligencja w planowaniu podróżyodgrywa coraz większą rolę w personalizacji doświadczeń turystów, prognozowaniu zachowańoraz wspieraniu zrównoważonego transportu i logistyki.