E-commerce w doświadczeniach konsumentów generacji Zna przykładzie Zalando - Balińska, Agata; Wilczyńska, Matylda (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem zaprezentowanych badań było rozpoznanie doświadczeń konsumentówgeneracji Z w zakresie korzystania ze sklepu internetowego Zalando. W artykule wykorzystanoanalizę danych wtórnych oraz wyniki własnych badań ankietowych przeprowadzonychw 2023 r. na próbie 289 respondentów z generacji Z realizujących zakupy na Zalando.W analizie wyników wykorzystano miary statystyki opisowej, w tym nieparametryczny testManna–Whitneya, oraz obliczono wskaźnik orędownictwa netto (ang. net promotersscore, NPS). Badania wykazały, że respondenci najwyżej ocenili następujące atrybuty swoichdoświadczeń zakupowych: bezpieczna płatność, bezpłatny zwrot oraz terminowa realizacjazamówień. Niemal wszystkie atrybuty (poza najniżej ocenianą możliwością zapisania siędo newslettera) były istotnie ważniejsze dla kobiet niż dla mężczyzn. Niezależnie od płcirespondenci deklarowali chęć polecenia Zalando innym osobom, co potwierdza wartość NPS.