Agroturystyka czy turystyka wiejska?Analiza ofert Doliny Dolnej Wisły w kontekście ekoturystykii krótkich łańcuchów dostaw - Cichowska, Jolanta (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem artykułu była ocena stopnia wykorzystania potencjału przyrodniczegoi kulturowego Doliny Dolnej Wisły przez obiekty promowane jako gospodarstwa agroturystycznew województwie kujawsko-pomorskim. Analizie poddano 36 ofert turystycznych pozyskanychz portali internetowych. Zastosowano analizę treści opartą na kategoriach dotyczącychekoturystyki, produktów lokalnych, krótkich łańcuchów dostaw, turystyki doświadczeńoraz promocji regionu. Zgodnie z wynikami analizy w badanych ofertach dominują elementytradycyjnej turystyki wiejskiej i wypoczynkowej, natomiast rzadziej występują odniesieniado ekoturystyki, edukacji ekologicznej, produktów lokalnych czy wydarzeń regionalnych. Krótkiełańcuchy dostaw oraz elementy turystyki doświadczeń mają charakter marginalny. Dziękianalizie wykazano, że tylko część obiektów odpowiada klasycznemu modelowi gospodarstwaagroturystycznego, podczas gdy większość reprezentuje współczesne formy turystyki wiejskiejlub modele hybrydowe.