Glokalizacja a wyniki finansowe systemu franczyzowego –studium przypadku McDonald’s Polska - Filipiak, Tadeusz; Gołębiewska, Barbara (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem opracowania była ocena sytuacji finansowej McDonald’s Polska w latach2016-2024 oraz wskazanie znaczenia modelu franczyzowego i strategii glokalizacji dla rozwojusieci. W pracy wykorzystano analizę literatury przedmiotu, dane wtórne pochodzące ze sprawozdańfinansowych, bazy EMIS, raportów Statista oraz materiałów korporacyjnych McDonald’s.Zakres analizy obejmował strukturę aktywów i pasywów, rachunek wyników oraz podstawowewskaźniki płynności, rentowności, sprawności działania i zadłużenia. Zgodnie z wynikami badańw badanym okresie przedsiębiorstwo McDonald’s Polska zwiększało skalę działalności, aktywaogółem i przychody, a po przejściowym pogorszeniu wyników w czasie pandemii COVID-19szybko odbudowało rentowność. Przedsiębiorstwo utrzymywało bezpieczny poziom zadłużeniaprzy dużym udziale kapitału własnego w finansowaniu działalności. Jednocześnie obniżeniewskaźników płynności w latach 2019-2021 potwierdziło wrażliwość podmiotu na krótkookresowezaburzenia otoczenia. Zastosowanie strategii glokalizacji, rozbudowa sieci franczyzowej orazwykorzystanie narzędzi cyfrowych należy uznać za podstawowe czynniki wzmacniająceodporność i konkurencyjność systemu McDonald’s w Polsce.