Aktywność turystyczna studentów uczestniczącychw mobilności edukacyjnej Erasmus+ w Hiszpanii - Gabryjończyk, Piotr; Kołtun, Kinga; Zawadka, Jan (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem opracowania było scharakteryzowanie aktywności turystycznej studentówpolskich uczelni uczestniczących w mobilności edukacyjnej Erasmus+ w Hiszpanii. Badanieprzeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankiety. Próbęstanowiło 173 obecnych lub byłych studentów, którzy odbywają lub odbyli studia wymiennew Hiszpanii w ramach programu. Na podstawie badań stwierdzono, że dla studentów polskichuczelni chęć podróżowania po Hiszpanii była ważnym (ale nie kluczowym) motywem wyborudestynacji wymiany. Podczas pobytu edukacyjnego studenci podróżowali rekreacyjnie zwyklekilka razy w miesiącu, najczęściej wybierali regiony Andaluzji i Wspólnoty Madrytu. Najchętniejuprawianymi rodzajami turystyki okazały się turystyka miejska i kulturowa, choć najpopularniejszymimiejscami turystycznymi zadeklarowano hiszpańskie plaże, dopiero kolejne miejscazajęły zabytki historyczne. Najważniejszymi czynnikami sprzyjającymi aktywności turystycznejrespondentów podczas programu Erasmus+ w Hiszpanii były warunki klimatyczne oraz bogactworóżnorodnych atrakcji turystycznych. Okazało się również, że wyjazd w ramach studiówwymiennych otwiera kolejne możliwości podróżowania do innych krajów, głównie sąsiedzkichwzględem miejsca mobilności – w przypadku respondentów były to przede wszystkim Portugaliai Maroko.