Trendy i kierunki rozwoju badań nad zrównoważoną turystyką– ujęcie bibliometryczne - Kwiatkowski, Bartosz; Pietrzak, Piotr; Werenowska, Agnieszka (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem artykułu była identyfikacja trendów oraz kierunków rozwoju badań nadzrównoważoną turystyką poprzez zastosowanie analizy bibliometrycznej. W badaniu wykorzystanodane z bazy Scopus, obejmujące 2825 publikacji z lat 1990-2026. Analiza ujawniła głównenurty tematyczne obejmujące zrównoważony rozwój turystyki i zarządzanie środowiskiem,społeczne uwarunkowania postaw turystów i społeczności lokalnych oraz planowanie przestrzennei ochronę dziedzictwa kulturowego. Zidentyfikowano kluczowe luki badawcze dotycząceintegracji technologii cyfrowych, społeczno-kulturowych uwarunkowań zaangażowanialokalnych społeczności oraz adaptacyjnego zarządzania zasobami w kontekście zmian klimatu.Wyniki podkreślają interdyscyplinarny charakter badań i znaczenie współpracy międzynarodowej.Ograniczeniem badania był wybór jednej bazy danych i publikacji w języku angielskim.Uzyskane wnioski wskazują na potrzebę dalszych badań w wyznaczonych obszarach wspierającychrozwój praktyk zrównoważonej turystyki.