Problem urban overtourismu w opiniach turystówna przykładzie Barcelony i Dubrownika - Tkacz, Aleksandra; Parzonko, Anna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Nadmierna liczba turystów w miastach prowadzi do przeciążenia systemu infrastrukturalnego,degradacji wartości kulturowych, obniżenia jakości życia mieszkańców. Celemartykułu jest przedstawienie zjawiska nadmiernego natężenia ruchu turystycznego w miastach,określanego mianem urban overtourismu, w opiniach turystów na przykładzie Barcelonyi Dubrownika. W tym celu przeprowadzono badania metodą sondażu diagnostycznegoz zastosowaniem techniki ankiety. Przygotowano elektroniczny kwestionariusz ankiety, któryzostał umieszczony na grupach podróżniczych w mediach społecznościowych. Łącznie uzyskano115 odpowiedzi, które umożliwiły określenie, w jakim stopniu turyści są zaznajomieniz overtourismem, oraz które dostarczyły informacji o ich opiniach na temat zarządzania tymzjawiskiem. Z analizy wyników badania wynika, że chociaż turyści negatywnie oceniają skutkinadmiernej turystyki (hałas, koncentracja zbyt dużej liczby osób w jednym miejscu, wysokieceny), rośnie świadomość wpływu ich działań na otoczenie i społeczności lokalne, co podkreślapotrzebę edukacji w zakresie odpowiedzialnego społecznie i środowiskowo podróżowania.