Turystyka jako czynnik wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich - Bogusz, Małgorzata (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2022)
Celem opracowania było dokonanie charakterystyki i oceny przedsięwzięć wpisujących się w koncepcję wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, które stanowią ofertę turystyczną w obszarze turystyki wiejskiej. Przeprowadzone badania i opisy stanowiące dobre praktyki w zakresie turystyki wiejskiej jednoznacznie wskazują, iż obecnie szeroko rozumiana agroturystyka to bogata oferta, na którą składają się nie tylko baza noclegowa, ale także wyżywienie oraz szeroka gama usług towarzyszących. To wszystko składa się na bogaty produkt turystyczny wykorzystujący i promujący walory przyrodniczo-kulturowe danego regionu i nierzadko angażujący producentów i usługodawców z danego regionu w myśl koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.