Portugalskie wyspy Makaronezji nowym kierunkiem zagranicznej turystyki poznawczej Polaków - Chojnacka-Ożga, Longina; Ożga, Wojciech (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Celem artykułu było poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy portugalskie ar¬chipelagi Makaronezji: Azory i Madera mogą być postrzegane jako nowe kierunki wyjazdów turystycznych Polaków. W pracy zawarto ogólną charakterystykę tych wysp oraz opisano dy¬namikę ruchu turystycznego na nich w latach 1991-2022. Następnie zbadano dynamikę ruchu turystycznego Polaków odwiedzających omawiane wyspy i określono udział tych destynacji w podróżach turystów do Makaronezji ogółem. W postępowaniu badawczym wykorzystano dane z krajowych i regionalnych baz statystycznych Portugalii i Światowej Organizacji Turystyki. Przeprowadzona analiza wskazuje, że Madera stała się współcześnie ważnym nowym kierun¬kiem podróży zagranicznych Polaków, z kolei Azory mogą się nim stać w najbliższej dekadzie.