Ocena użyteczności social mediów w rekrutacji pracowników - Jaska, Ewa; Grzelak, Natalia (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie zakresu i użyteczności social medióww pracy rekruterów. Współcześnie firmy wykorzystują coraz częściej różne platformy, takiejak LinkedIn, Facebook czy GoldenLine, aby pozyskać kandydatów na wakujące stanowiska.Sformułowano następujące hipotezy badawcze: LinkedIn jest najskuteczniejszym i najczęściejwykorzystywanym medium społecznościowym; Aktywne pozyskiwanie pracowników jestnajczęstszym działaniem rekrutacyjnym podejmowanym przez rekruterów w social mediach;Mocną stroną rekrutacji w social mediach jest ich szeroki zasięg, a słabą brak możliwości dotarciado kandydatów nieaktywnych w social mediach. Wśród 102 rekruterów przeprowadzonobadanie empiryczne z wykorzystaniem metody sondażu diagnostycznego, w tym technikiankiety internetowej. Zebrane dane potwierdziły sformułowane założenia badawcze.