Rekreacja ruchowa jako forma spędzania czasu wolnego studentów - Ogłoziński, Olgierd; Parzonko, Anna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Celem badań było przedstawienie ilości czasu wolnego studentów, motywówtowarzyszących im przy planowaniu sposobów jego spędzania oraz najczęściej wybieranychform rekreacji ruchowej. Badania empiryczne przeprowadzono w okresie kwiecień–maj2023 roku na grupie 156 studentów warszawskich uczelni. W badaniu zastosowano metodęsondażu diagnostycznego z wykorzystaniem standaryzowanego kwestionariusza ankiety.Z przeprowadzonej analizy wynika, że mimo ograniczonej ilości czasu wolnego studencipodejmowali aktywność fizyczną, wybierając głównie takie formy rekreacji ruchowej, jak:ćwiczenie na siłowni, spacery, jazda na rowerze czy bieganie. Wysoko ocenili swoją kondycjęzdrowotną. W wyborze formy spędzania czasu wolnego studenci kierowali się głównie potrzebąregeneracji i odpoczynku, poprawy samopoczucia oraz dostarczenia rozrywki.