Influencer marketing jako narzędzie budowania relacji w branży wędkarskiej - Werenowska, Agnieszka; Duraj, Krystian (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
W artykule zaprezentowano influencer marketing jako narzędzie budowaniarelacji z odbiorcami z branży wędkarskiej. Przedstawiono istotę influencer marketingui definiowanie pojęcia influencer. W części badawczej przedstawiono wyniki ankietyprzeprowadzonej wśród 832 użytkowników portali wędkarskich. Wyniki badań wskazują naplatformę YouTube jako kanał przekazu informacji najchętniej wybierany przez użytkowników.Głównym powodem obserwowania influencera jest w przypadku zainteresowanych wędkarzyprofesjonalizm, autentyczność i jego wiedza. Ankietowani oglądali materiały wędkarskiegłównie w celu rozwijania pasji oraz poszerzenia wiedzy na temat wędkarstwa.