City placement w rozwoju funkcji turystycznej na obszarach wiejskich - Wojewódzka-Wiewiórska, Agnieszka; Sobkowicz, Marlena (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Rozwój turystyki jako działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich możeprzynieść wiele korzyści dla ich społeczno-gospodarczego rozwoju. City placement (CP), czyliumieszczenie w sposób komercyjny wizerunku miejsca, np. miasta lub regionu, w przekazietelewizyjnym, literackim czy teledysku, jest coraz częściej wykorzystywane w praktyce przezjednostki terytorialne. Celem opracowania było pokazanie znaczenia ulokowania miejscaw serialu „Ranczo” dla rozwoju funkcji turystycznej na obszarach wiejskich na przykładziesołectwa Jeruzal. Wykorzystano wyniki badań ankietowych bezpośrednich przeprowadzonychw 2022 r. wśród losowo wybranych osób odwiedzających sołectwo. Wieś stała się rozpoznawalnaw Polsce, motyw serialowy jest decydujący, jeżeli chodzi o podróż do Jeruzala. Barierę rozwojufunkcji turystycznej stanowią: infrastruktura komunikacyjna, brak bazy gastronomicznej i małaoferta pozostałych usług turystycznych.