Rola marketingu terytorialnego w procesie kreowania wizerunku miasta na przykładzie Szklarskiej Poręby - Grębowiec, Mariusz; Pachnicka, Weronika (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Rosnąca konkurencja między samorządami terytorialnymi determinuje podejmowanieróżnorakich działań, również o charakterze marketingowym. Dzięki wprowadzonejróżnorodności owych działań jednostki osadnicze są w stanie przyciągnąć do siebie nowychmieszkańców, przedsiębiorców i turystów. W niniejszym opracowaniu do zrealizowania postawionegocelu posłużono się zarówno literaturą przedmiotu, jak również materiałami źródłowymi.W części praktycznej opracowania przytoczono wyniki badań ankietowych przeprowadzonychprzez pracowników Referatu Promocji Miasta Urzędu Miejskiego w Szklarskiej Porębie.W badaniu wzięło udział 300 turystów oraz 42 lokalnych przedsiębiorców prowadzących naco dzień działalność gospodarczą na terenie gminy. Jak wynika z badań, Szklarska Poręba jestpostrzegana jako rozpoznawalne miejsce wypoczynku z bogatymi tradycjami. Poprawa jakościi konkurencyjności miasta na tle innych miejsc to główne zadania stojące przed marketingiemterytorialnym. Zarówno mieszkańcy, jak i lokalni przedsiębiorcy wykazują stosunkowo wysokipoziom zaangażowania w rozwój regionu oraz w proces kreowania tożsamości lokalnej. Podkreślająoni zgodnie istotną, choć niewystarczającą rolę prowadzonych przez lokalne władzedziałań promocyjnych mających na celu poprawę pozycji konkurencyjnej zarówno miasta, jaki całego regionu. Dzięki wynikom przeprowadzonych badań władze miasta mogły zdać sobiesprawę z wielu niedociągnięć oraz nakreślić najważniejsze kierunki działań marketingowych wprzyszłości. Wśród najbardziej niezwłocznych działań wymienić należy m.in.: tworzenie spójnychprzekazów marketingowych oraz ofert dopasowanych do oczekiwań społeczeństwa, ponadtonależy postawić na ciągły wzrost znaczenia komunikacji internetowej oraz marketingumobilnego. Istotnym elementem jest także aktywne promowanie dziedzictwa kulturowego,atrakcji turystycznych, szlaków tematycznych oraz produktów lokalnych i regionalnych. Bardzoważnym aspektem jest także szeroko pojęta promocja miasta za pomocą sportu poprzez promowanieturystyki aktywnej, kulturowej, rodzinnej i weekendowej.