Turystyka uzdrowiskowa w Polsce i jej znaczenie w rozwoju lokalnym - Chojnacka-Ożga, Longina; Ożga, Aleksandra; Ożga, Wojciech (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Turystyka uzdrowiskowa jest prężnie rozwijającym się segmentem rynku turystycznego. Liczba osób korzystających w Polsce z usług uzdrowiskowych wzrosła z 292,3 tys.w 2000 r. do 903,8 tys. w 2023 r. (Działalność lecznicza zakładów lecznictwa uzdrowiskowego…). Po spadku liczby kuracjuszy w 2020 r. o 46,5% spowodowanym pandemią COVID-19, w 2023 r. została przekroczona liczba kuracjuszy sprzed pandemii (Działalność lecznicza zakładów lecznictwa uzdrowiskowego…). W 2023 r. ponad 37% osób korzystających z usług uzdrowiskowych stanowili kuracjusze komercyjni (Działalność lecznicza zakładów lecznictwa uzdrowiskowego…). Cechą charakterystyczną regionów, w których znajdują się miejscowości uzdrowiskowe, jest wysoki stopień wykorzystania bazy noclegowej, w niektórych jednostkach administracyjnych dochodzi on do 70% (Baza Danych Lokalnych). Z dotychczasowych badańi obserwacji wynika, że wielofunkcyjny rozwój miejscowości uzdrowiskowych może przyczynić się do rozwoju regionu, w którym znajduje się ośrodek uzdrowiskowy.