Hotele historyczne: uwarunkowania rozwoju, znaczenie w turystyce i przykłady z Krakowa - Kapera, Izabela; Cziomer, Marcin; Wolak, Grzegorz (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Celem badań było omówienie podstawowych uwarunkowań rozwoju hoteli historycznych, nakreślenie znaczenia w turystyce i specyfiki usług w nich świadczonych na przykładzie obiektów z Krakowa. W postępowaniu badawczym wykorzystano głównie dwie metody – analizy i krytyki piśmiennictwa oraz badania dokumentów. Pomocne były zarówno akty prawne, jak i dane zaczerpnięte z Centralnego Wykazu Obiektów Hotelarskich. Podczas wizyt studyjnych w 2023 r. pozyskano także wiele informacji bezpośrednio z odwiedzanych obiektów hotelarskich. Warto podkreślić, że niezwykle przydatne było doświadczenie jednego z autorów związane z kierowaniem w ubiegłych latach hotelami historycznymi na terenie miasta. U podstaw rozwoju hoteli historycznych w Krakowie leży jego dziedzictwo kulturowe, w tym zabytki. W aktualnym, dostępnym rejestrze zabytków z terenu miasta widniało 1255 pozycji. Zgodnie z danymi CWOH (stan na maj 2024 r.) w Krakowie było 169 hoteli. Na analizowanym obszarze znajdowało się 17 hoteli pięciogwiazdkowych, z których większość mieściła się w obiektach zabytkowych. W odniesieniu do turystyki obiekty te są zarówno elementem zagospodarowania turystycznego, jak i bywają atrakcją samą w sobie. Ich adaptacja do nowych funkcji niesie ze sobą pewne trudności, co potwierdzają przywołane w artykule przykłady. Jednocześnie przekształcanie zniszczonych budynków historycznych w hotele może być korzystne z punktu widzenia rozwoju zrównoważonego.