Próba obliczenia właściwości mechanicznych gruntów małospoistych stabilizowanych granulometrycznie nawierzchni szlaków turystycznych - Kieszek, Artur (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Celem artykułu jest wykazanie zależności pomiędzy właściwościami mechanicznymi mieszanek gruntowych nawierzchni szlaków turystycznych a ich właściwościami fizycznymi, takimi jak: porowatość, wskaźnik różnoziarnistości uziarnienia i wskaźnik grupowy szkieletu gruntowego. Badania wykazały, że obliczone właściwości mechaniczne mieszanek gruntowych odwzorowują wielkości liczbowe uzyskanych danych empirycznych z badań w przedziale od 1 do 17%. W artykule opisano wyłącznie właściwości mechaniczne trzech mieszanek gruntowych o optymalnym stopniu uziarnienia przy określonych właściwościach fizycznych. Należy zauważyć, że uzyskane teoretyczne rezultaty funkcji wytrzymałości mechanicznej mogą być wykorzystywane do pilotażowych badań nośności nawierzchni z mieszanek gruntowych, pośrednio mogą przyczyniać się do zminimalizowania zakresu i skrócenia czasu badań laboratoryjno-terenowych.