Jakość życia mieszkańców obszarów wiejskich w badaniu „Polska wieś i rolnictwo 2023” - Krzyżanowska, Krystyna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Celem opracowania było przybliżenie poziomu zadowolenia mieszkańców obszarów wiejskich z elementów infrastruktury technicznej i społecznej decydujących o jakości życia na wsi. W artykule wykorzystano wyniki zaprezentowane w raporcie „Polska wieś i rolnic-two 2023” i literaturę przedmiotu. Badania empiryczne zostały przeprowadzone w 2023 roku i objęto nimi 2500 mieszkańców obszarów wiejskich. W badaniu z 2023 r. respondenci wśród działań ograniczających odpływ osób młodych ze wsi do miasta wskazali: miejsca pracy na terenie gminy/powiatu, niskie koszty budowy lub zakupu domu/mieszkania na wsi, wsparcie dla rodzin z dziećmi i dobre skomunikowanie na terenie gminy/powiatu. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w latach 2014-2023 systematycznie zwiększał się odsetek mieszkańców obszarów wiejskich bardzo zadowolonych lub zadowolonych z takich elementów infrastruktury technicznej, jak dostęp do: banków, placówek ZUS, bankomatów, sieci wodociągowej czyInternetu, a także z elementów infrastruktury społecznej: możliwości doskonalenia zawodowego czy dostępu do opieki nad osobami starszymi.