Bariery administracyjne korzystania przez rolnikówz funduszy strukturalnych Unii Europejskiejw regionie FADN Małopolska i Pogórze - Bogusz, Małgorzata; Rachwał, Piotr (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem opracowania jest przedstawienie barier administracyjnych dla pozyskiwaniazewnętrznych środków finansowych w ramach wybranych działań pomocowych z PROW2014–2020. Obszar badań obejmował teren Małopolski i Pogórza. Badanie zostało przeprowadzonewśród rolników. Dodatkowo uwzględniono opinie tzw. ekspertów lokalnych, czyli doradcówz instytucji państwowych i prywatnych. W części empirycznej zostały przedstawionewyniki badań dotyczące m.in. barier instytucjonalnych dla wybranych działań pomocowychw ramach PROW 2014–2020. Z przeprowadzonych badań wynika, że zdecydowana większośćbeneficjentów korzystała z pomocy doradców rolniczych w procesie przygotowania dokumentacjiniezbędnej do otrzymania i rozliczania wsparcia finansowego. Wskazali oni również,że istnieje potrzeba stałego kontaktu z instytucją płatniczą, którą w tym przypadku jest ARiMR.