Zrównoważony rozwój a ekoinnowacjepolskich przedsiębiorstw - Bobola, Agnieszka (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Ekoinnowacje to rodzaj działań podejmowanych przez przedsiębiorców,który poprzez ich opracowywanie i implementację mogą włączać się w realizację koncepcjizrównoważonego rozwoju. Wobec powyższego celem podjętych rozważań stała sięidentyfikacja determinant wpływających na wdrażanie ekoinnowacji przez przedsiębiorstwarealizujące działalność gospodarczą w Polsce w latach 2020-2024. Wnioski z przeprowadzonychanaliz wskazują, że wdrażanie ekoinnowacji w przedsiębiorstwach jest stymulowane przezdeterminanty oddziałujące na poziomach: mikro, mezo i makro. Na poziomie mikro przezkoszty i chęć poprawy reputacji, na poziomie mezo przez dobrowolne inicjatywy i dobrepraktyki ekologiczne, a na poziomie makro przez regulacje prawne.