Charakterystyka aktywności fizycznejpodejmowanej przez mieszkańców małych miast - Zawadka, Jan; Gabryjończyk, Piotr; Śmiecińska, Oliwia (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2025)
Celem autorów artykułu było scharakteryzowanie aktywności fizycznej podejmowanejprzez mieszkańców małych miast z uwzględnieniem jej zakresu, form, motywów orazbarier. Badanie ankietowe przeprowadzono na próbie 136 respondentów. Większość badanychregularnie podejmowała aktywność fizyczną, preferując formy indywidualne trwającedo 60 minut. Najczęściej wybierano spacerowanie i jazdę na rowerze. Głównymi motywamipodejmowania aktywności były poprawa kondycji fizycznej oraz korzyści zdrowotne, najczęściejwskazywanymi barierami okazały się natomiast brak czasu i motywacji.