Znaczenie mediów społecznościowych w wyborze destynacjiturystycznych przez przedstawicieli pokolenia Z - Zawadka, Jan; Chęcki, Artur; Gabryjończyk, Piotr (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2026)
Celem opracowania było scharakteryzowanie wpływu mediów społecznościowychna wybór destynacji turystycznych przez przedstawicieli pokolenia Z. Badanie zostałoprzeprowadzone przy wykorzystaniu techniki ankiety. Respondentami (w liczbie 148) byłyosoby pełnoletnie przynależące do pokolenia Z. Na podstawie badań stwierdzono, iż mediaspołecznościowe były dla badanych najważniejszym źródłem informacji i inspiracji turystycznych.Największą rolę odgrywały Instagram, Facebook, YouTube i TikTok, które dzięki atrakcyjnejformie przekazu, aktualności oraz łatwemu dostępowi do treści zachęcają do poznawanianowych miejsc. Respondenci docenili zdjęcia, filmy, relacje i rekomendacje użytkowników,jednak nie zawsze uznawali je za w pełni wiarygodne. Oznacza to, że media społecznościowepełnią przede wszystkim funkcję inspiracyjną, choć nie zawsze samodzielnie przesądzają o wyborzekonkretnej destynacji. Ich wpływ na decyzje turystyczne pokolenia Z jest jednak znaczny,ponieważ ponad 70% badanych podkreśliło ich znaczenie przy wyborze kierunku wyjazdu,a 85,8% uważało, że rozbudzają one chęć podróżowania.