Social media marketing (SMM) jako narzędzie komunikacji przedsiębiorstwa z grupami otoczenia - Werenowska, Agnieszka (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019)
Media społecznościowe są miejscem, które pozwala na realizację potrzeb biznesowych. Przedsiębiorstwa nieustannie poszukują nowych rozwiązań mających na celu poprawę komunikacji z klientami. W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania social media w celach komunikacyjnych przedsiębiorstwa z użytkownikami. Szczególną uwagę zwrócono na portal Facebook jako popularny instrument komunikacji.