Wielokulturowość i wielokulturowe dziedzictwo w rozwoju turystyki na przykładzie regionu Polski Wschodniej - Gralak, Katarzyna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie idei wielokulturowości oraz jej wykorzystania w kształtowaniu regionalnej oferty turystycznej w regionie Polski Wschodniej. Wielokulturowość tego regionu to jeden z podstawowych zasobów będących czynnikiem atrakcyjności turystycznej. Region wykorzystuje ten zasób w turystyce na wiele sposobów: od organizacji imprez, tworzenia szlaków dziedzictwa kulturowego, po promocję dziedzictwa kulinarnego. W artykule przedstawiono ideę wielokulturowości oraz wielokulturowy region Polski Wschodniej, a następnie, na podstawie źródeł wtórnych, tj. oficjalnych stron urzędów marszałkowskich, instytucji odpowiedzialnych za promocję turystyki w regionie, oficjalnych stron produktów turystycznych i działań organizacji reprezentujących grupy mniejszościowe, zidentyfikowano kluczowe produkty wielokulturowe regionu oraz omówiono wkład poszczególnych mniejszości w kształtowanie oferty turystycznej regionu.