Specyfika i perspektywy rozwoju enoturystyki w województwie dolnośląskim - Kołodziej, Izabela (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2022)
Celem niniejszej publikacji jest próba wskazania perspektyw rozwoju enoturystyki w województwie dolnośląskim. Przedstawione tu wyniki przeprowadzonych badań pochodzą z pracy doktorskiej dotyczącej zagadnienia wpływu uwarunkowań i przejawów przedsiębiorczości na jej rozwój w województwie dolnośląskim w kontekście produkcji wina. Badania te były prowadzone od października 2019 r. do grudnia 2020 r. wśród 23 z 27 zidentyfikowanych winnic zlokalizowanych w województwie dolnośląskim. Do ich realizacji zastosowano technikę ankiety, wywiady oraz obserwację uczestniczącą. Przeprowadzone badania pozwoliły autorce na określenie zasobów przedsiębiorczości w przypadku działalności enoturystycznej oraz na stworzenie modelu ukazującego możliwości rozwoju opisywanej formy turystyki.