Ocena potencjału atrakcyjności turystycznej pomników na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie - Parzonko, Anna; Trzcinka, Magdalena (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2022)
Celem opracowania była ocena potencjału atrakcyjności turystycznej pomników na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Przeprowadzono badania empiryczne z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego, w tym techniki ankiety. Na podstawie uzyskanych wyników można dojść do wniosku, iż monumenty te są uważane za atrakcyjne turystycznie i raczej znane respondentom. Ankietowani akcentowali funkcję informacyjną pomników, rolę szkoły i Internetu w edukacji na ich temat oraz dowiedli, że pomniki mogą być elementami programów wyjazdów turystycznych o różnym charakterze – nie tylko zorganizowanych wycieczek szkolnych.