Polityka samorządu województwa mazowieckiego w zakresie wspierania aktywności fizycznej jego mieszkańców - Gabryjończyk, Piotr; Zawadka, Jan (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Celem opracowania jest przybliżenie polityki samorządu województwa mazowieckiegow zakresie wspierania aktywności fizycznej jego mieszkańców. W większości regionalnychdokumentów planistycznych o charakterze ogólnym aktywność fizyczna mieszkańcówwojewództwa nie jest traktowana jako obszar priorytetowy. Zupełnie inaczej kwestiata wygląda w programach dotyczących turystyki, gdzie położono wyraźnie większy naciskna promowanie takiej aktywności. Na poziomie regionalnym opracowano ponadto kilkadokumentów dotyczących działań w zakresie upowszechniania aktywności fizycznej wśródwybranych grup społecznych, w tym przede wszystkim wśród seniorów. Także władze Warszawypodejmują liczne działania aktywizujące mieszkańców w zakresie rekreacji ruchowej.Na szczególną uwagę zasługuje program „Sport blisko domu do 2025 roku”. Jego celem jestzapewnienie różnorodnych miejsc aktywności fizycznej, oferowanie zajęć sportowych i rekreacyjnych,a także informowanie o możliwościach treningowych i tym samym zachęcaniemieszkańców do ruchu i ćwiczeń.