Determinanty postaw konsumentów wobec żywności wygodnej - Lemanowicz, Marzena; Adamska, Karina (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
W artykule dokonano przeglądu literatury związanej z przedmiotem badańoraz przedstawiono wyniki autorskich badań ankietowych przeprowadzonych wśród 246respondentów. Celem badań było poznanie zachowań i stosunku konsumentów do żywnościwygodnej oraz identyfikacja cech konsumentów i innych czynników wpływających na ichpodejście do żywności wygodnej. Badania wykazały, że płeć badanych osób różnicowała ichpodejście do jakości i wartości odżywczych żywności wygodnej. W badanej grupie mężczyźniczęściej byli zdania, że żywność wygodna charakteryzuje się wysoką jakością oraz wartościąodżywczą, a także częściej chcieli taką żywność spożywać. Bardziej krytycznie do takiej żywnościpodchodziły osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Przeprowadzone analizy statystycznewykazały, że wraz ze wzrostem wykształcenia badane osoby częściej określały, że prowadzązdrowy tryb życia i rzadziej spożywały żywność wygodną.