Podejście sieciowe w agroturystyce w obszarze marketingu i zarządzania strategicznego - Niedziółka, Arkadiusz; Krasnodębski, Andrzej (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2023)
Celem opracowania było przedstawienie sieci agroturystycznych w Polscew kontekście zarządzania agroturystyką na trzech poziomach: zarządzania pojedynczymaktorem w sieci jako gospodarstwem agroturystycznym, zarządzania podgrupą węzłówi strukturą sieciową jako całością. Aby zrealizować postawiony cel zaprezentowano przeglądliteratury obejmujący problematykę podejścia sieciowego w agroturystyce. Ukazano kryteriadelimitacji dwóch rodzajów sieci agroturystycznych: terytorialnej i organizacji non-profitw postaci stowarzyszeń turystyki wiejskiej. Przedstawiono typy więzi łączących aktoróww sieciach w dwóch dziedzinach zarządzania: zarządzania strategicznego i marketingu.Zaprezentowano również podejście sieciowe w naukach o zarządzaniu i jakości orazagroturystykę jako formę turystyki wiejskiej.