Postrzeganie sektora kultury przez mieszkańców wybranych jednostek Polski Wschodniej - Gabryjończyk, Katarzyna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Funkcją sektora kultury jest zaspokajanie potrzeb kulturalnych społeczeństwa.Potrzeby te, pomimo ciągłego zwiększania się znaczenia uczestnictwa w kulturze w sieci, .w dużej mierze zaspokajane są na poziomie lokalnym. Celem badania było poznanie społecznychopinii na temat sektora kultury mieszkańców wybranych jednostek oraz porównanie tychdanych w ramach dwóch badanych grup. Grupy te stanowiło pięć jednostek powiatowych .z Polski Wschodniej, które wypadły najkorzystniej w rankingu (stworzonym z wykorzystaniemmetody porządkowania liniowego D. Strahl) rozwoju sektora kultury (Zamość, Krosno, Lublin,powiaty lubaczowski i łańcucki) i pięć powiatów, które uplasowały się na ostatnich pięciumiejscach tego uporządkowania (powiaty: kraśnicki, nidzicki, zamojski, konecki i kazimierski).W badaniu empirycznym udział wzięło łącznie 264 respondentów. Na podstawie wynikówbadania wykazano m.in., że istnieje zbieżność pomiędzy poziomem wskaźnika rozwojusektora kultury i ogólnym jego postrzeganiem, respondenci w obu grupach najbardziej cenilisobie działalność instytucji pierwszego kontaktu (np. bibliotek publicznych), ale i wydarzeńjednorazowych, odczuwali też podobne braki w ofercie sektora.