Ocena zagospodarowania Szlaku Konnego Puszczy Augustowskiej i Mazur (na obszarze Nadleśnictwa Augustów) - Gralak, Katarzyna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Obszar Polski Północno-Wschodniej ma znaczny potencjał sprzyjający rozwojowiturystyki konnej, przejawiający się dużym udziałem parków narodowych i krajobrazowych,terenów leśnych, małą gęstością zaludnienia i zróżnicowanym krajobrazem, w którym możnawyznaczyć szlaki konne. Celem artykułu jest ocena stanu zagospodarowania Szlaku KonnegoPuszczy Augustowskiej i Mazur oraz jego roli w promocji turystycznej regionu. W badaniuwzięły udział 63 osoby korzystające z infrastruktury szlaku konnego oraz przedstawiciele NadleśnictwaAugustów. Posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz techniką ankiety.Użytkownicy szlaku bardzo dobrze ocenili bezpieczeństwo na szlaku oraz jego walory przyrodniczo-krajobrazowe, skrytykowali natomiast stan infrastruktury niezbędnej do uprawianiaomawianego typu rekreacji. Podkreślono również brak działań promocyjno-informacyjnych.