Oczekiwania konsumentów pokolenia Z dotyczące zakupów produktów spożywczych prosto od rolnika - Krzyżanowska, Krystyna; Parzonko, Anna; Sieczko, Anna (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
W artykule zaprezentowano wyniki badań empirycznych1 dotyczących oczekiwańkonsumentów pokolenia Z związanych z zakupem produktów spożywczych prosto od rolnika.W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego z zastosowaniem technikiankiety. Przeprowadzono je z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety, sporządzonegona platformie Webankieta w marcu 2024 r. na grupie 246 respondentów. Z badańwynika, że pokolenie Z w znaczącym stopniu wykazuje zainteresowanie zakupami produktówspożywczych prosto z gospodarstwa. W przypadku takich zakupów dla respondentów ważnebyły skład produktu i prawidłowe warunki utrzymania zwierząt. Badani preferowali bezgotówkoweformy płatności za pomocą karty płatniczej lub płatności mobilnej (BLIK).