Atrakcyjność turystyczna i możliwości zagospodarowania schronów na obszarze gminy Turośl - Trzcinka, Magdalena (Turystyka i Rozwój Regionalny, 2024)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie stopnia atrakcyjności turystyczneji możliwości zagospodarowania turystyczno-rekreacyjnego schronów należących do rejonuumocnień Galindestellung na obszarze gminy Turośl w województwie podlaskim w opinii lokalnejludności i grupy potencjalnych turystów zamieszkujących Polskę. W części teoretycznejprzedstawiono fortyfikacje rejonu Galindestellung (w tym znajdujące się w gminie Turośl).Część empiryczna oparta została na badaniu z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznegoz udziałem 888 osób. Na jego podstawie można zauważyć, że schrony mają potencjał turystyczny,nawet bez odpowiedniego zagospodarowania oraz stanowią ważny element tożsamościlokalnej ludności. Obiekty te mogą być również przekształcone w wiele rodzajów atrakcjiturystycznych.