Main Article Content
Article Details
Belletti G., Marescotti A.: Short food supply chain for promoting local food on local markets. UNIDO 2020, https:// suster.org/wp-content/uploads/2020/06/SHORT-FOOD-SUPPLY-CHAINS.pdf (dostęp: 30.03.2021).
Coley D., Howard M., Winter M.: Food Miles: Time for a Re-Think? British Food Journal 2011, nr 113 (7), s. 919–934. (Crossref)
Funkcjonowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego. CDR w Brwinowie o. w Radomiu, Radom 2021.
Goryńska-Goldmann E.: Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonej konsumpcji. [W:] A.J. Parzonko (red.): Turystyka i Rozwój Regionalny. Ekonomiczno-społeczne determinanty rozwoju regionów. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2019, nr 11, s. 23–35. (Crossref)
Gorzkowska-Mbeda M.: Kompendium dobrych praktyk w organizowaniu systemów Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności (KŁŻ) 2019, https://prostoodrolnika.pl/wp-content/uploads/2019/08/Kompendium-dobrych-praktyk-w -organizowaniu-systemów-KŁŻ.pdf (dostęp: 4.05.2021).
Jarzębowski S., Bourlakis M., Bezat-Jarzębowska A.: Short Food Supply Chains (SFSC) as Local and Sustainable Systems. Sustainability 2020, nr 12, 4715. (Crossref)
Kawecka A., Gębarowski M.: Krótkie łańcuchy dostaw żywności – korzyści dla konsumentów i producentów żywności. Journal Agribusiness Rural Development 2015, nr 3 (37), s. 1–7.
Komisja Europejska (2020). Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady Komitetu Ekonomiczno-społecznego i Komitetu Regionów. Komisja Europejska, Bruksela, dnia 20.05.2020 r. COM (2020) 381 final, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/strategia-od-pola-do-stolu (dostęp: 29.04.2021).
Krzyżanowska K.: Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Stan i perspektywy rozwoju. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010.
Koreleska E.: Sprzedaż żywności ekologicznej w województwie kujawsko-pomorskim (Sales of organic food in the Kujawsko-Pomorskie Voivodeship). Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 2017, XIX (6), s. 141–146.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030, Warszawa 2020, https://www.gov.pl/web/rolnictwo (dostęp: 1.05.2020).
Opinia perspektywiczna Komitetu Regionów – Lokalne systemy żywnościowe, 2011 [Dz. U. UE C 104/6], www.odrolnika.pl
Peters R.: Local Food and Short Supply Chains. EU Rural Review 2012, nr 12.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie Wsparcia Rozwoju Obszarów Wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 [l 347/487].
Santini F., Gomez Y., Paloma S.: Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics, JRC, European Commission Joint Research Centre Institute for Prospective Technological Studies, European Union 2013.
Serafin R., Pilis D.: Przegląd inspirujących przykładów systemów krótkich łańcuchów dostaw Żywności (KŁŻ) z innych krajów UE dla potrzeb kampanii „Wiedz i Mądrze Jedz”. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kraków 2020.
Sieczko A., Sieczko L., Parzonko A.J.: Regionalne zróżnicowanie sprze daży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce (Regional diversification of direct sales of animal products in Poland). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 2016, 103 (4), s. 69–77.
Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji.
Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Winaer Z., Wujec H.: Produkty regionalne i tradycyjne we Wspólnej Polityce Rolnej. Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Warszawa 2013.
Wojcieszak-Zbierska M., Bogusz M.: Direct sales as an example of a distribution channel within the Małopolskie region. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 2020, XXII (1), s. 351–359. (Crossref)
www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/dzialanie-16-wspolpraca/podstawowe-informacje-w-zakresie-tworzenia-lub-rozwoju-krotkich-lancuchow-dostaw-lub-rynkow-lokalnychw-ramach-dzialania-wspolpraca-prow-2014-2020.html (dostęp: 3.05.2021).
www.ksow.pl/files/portal/Publikacje/publikacja_krotkie_lancuchy_dostaw.pdf
https://www.sodr.pl/informacje-branzowe/index/-Rolniczy-handel-detaliczny-na-nowych-zasadachod-2019-roku/idn:965 (dostęp: 17.05.2021).
Downloads
- Monika Wojcieszak-Zbierska, JOMO and FOMO in tourism as seen by university students , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 20 (2023)
- Monika Wojcieszak-Zbierska, Jan Zawadka, Działania przedsiębiorcze kobiet na wsi na przykładzie KGW w powiecie gnieźnieńskim , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 11 (2019)
- Monika Wojcieszak-Zbierska, Koszty działań marketingowych gospodarstw agroturystycznych i możliwości ich finansowania , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 12 (2019)
- Monika Wojcieszak-Zbierska, Rural women’s health: examples of programs designed to support the health aspect of female rural population , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 19 (2023)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.