Main Article Content
Głównym celem badań była identyfikacja i ocena potrzeb w zakresie wyboru usług noclegowych w planowaniu wyjazdów turystycznych w okresie pandemii COVID-19. Po analizie dostępnych danych wtórnych przeprowadzono własne badania ankietowe na próbie 454 aktywnych turystycznie Polaków. Wynika z nich, że na wybór miejsca zakwaterowania turystycznego wpływały w różnym stopniu takie czynniki, jak płeć, wiek, poziom wykształcenia respondentów oraz ich aktywność turystyczna przed pandemią.
Article Details
Abbas, J., Mubeen, R., lorember, P.T., Raza, S., Mamirkulova, G. (2021). Exploring the impact of COVID--19 on tourism: Transformational potential and implications for a sustainable recovery of the travel and leisure industry. Current Research in Behavioral Sciences, 2, 100033. DOI: https:// doi.org/10.1016/j.crbeha.2021.100033 (Crossref)
Abu Bakar, N., Rosbi, S. (2020). Effect of Coronavirus disease (COVID-19) to tourism industry, International Journal of Advanced Engineering Research and Science 7(4), 189-193. DOI: https://doi. org/10.22161/ijaers.74.23 (Crossref)
Aydin, B., Arica, R., Arslanturk, Y. (2021). The Effect of Novel Coronavirus (COVID-19) on Travel Risk Perception. Journal of Yasar University 16/61, 378-392. Pobrano z: https://dergipark.org.tr/ en/download/article-file/1316372 (dostęp: 04.07.2021). (Crossref)
Balińska, A., Olejniczak W. (2021). Experiences of Polish Tourists Traveling for Leisure Purposes during the COVID-19 Pandemic. Sustainability 13 (21). DOI: https://doi.org/10.3390/sul32111919 (Crossref)
Bratic, M., Radivojevic, A., Stojiljkovic, N., Simovic, O., Juvan, E., Lesjak, M., Podovsovnik, E. (2021). Should I Stay or Should I Go? Tourists' COVID-19 Risk Perception and Vacation Behavior Shift. Sustainability 13 (6). DOI: https://doi.org/10.3390/sul3063573 (Crossref)
Cain, A., Matousek, M., Su,| R. (2020). All the Cruise Ships That Have Had Confirmed Cases of COVID-19 Onboard. Business Insider, April 12. Pobrano z: https://www.businessinsider.in/ business/news/all-the-cruise-ships-that-have-had-confirmed-cases-of-covid-19-onboard/ articleshow/75111572.cms (dostęp: 05.03.2022).
Davahli, M.R., Karwowski, W., Sonmez, S., Apostolopoulos, Y. (2020). The Hospitality Industry in the Face of the COVID-19 Pandemic: Current Topics and Research Methods. International Journal Environmental Research and Public Health 17 (20), 7366. DOI: https://doi.org/10.3390/ ijerphl7207366 (Crossref)
Debata, B., Patnaik, P., Mishra, A. (2020). COVID-19 pandemic! It's impact on people, economy, and environment. Journal of Public Affairs DOI: https://doi.org/10.1002/pa.2372 (Crossref)
Estrada, M., Park, D., Lee, M. (2020). How A Massive Contagious Infectious Diseases Can Affect Tourism, International Trade, Air Transportation, and Electricity Consumption? The Case of 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) in China. Pobrano z: https://papers.ssrn.com/sol3/papers. cfm?abstract_id=3540667 (dostęp: 03.03.2022).
Frankfort-Nachmias Ch., Nachmias D. (2001). Metody badawcze w naukach społecznych. Poznań: Wydawnictwo Zysk i S-ka.
Gabryjończyk, K., Gabryjończyk, P. (2021). Zmiany stopnia wykorzystania turystycznych obiektów noclegowych w okresie zwalczania pandemii COVID-19 w Polsce. Turystyka i Rozwój Regionalny 15, 43-59. DOI: https://doi.Org/10.22630/TIRR.2021.15.5 (Crossref)
Góssling, S., Scott D., Hall, C.M. (2020). Pandemics, Tourism and Global Change: A Rapid Assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism 1 (29), 1-20. DOI: https://doi.org/10.1080/0966 9582.2020.1758708 (Crossref)
Hussain, S., Ahmad Shah, F., Kareem, S. (2020). Expectations of Indian guests from Hotel Preparedness in COVID-19. Journal of Tourism, Hospitality and Culinary Arts 12 (3), 31-51. Pobrano z: https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/ covidwho-1196269 (dostęp: 25.02.2022).
Jernigan, D.B. (2020). Update: Public Health Response to the Coronavirus Disease 2019 Outbreak - United States 32. February 24. Morbidity and Mortality Weekly Report 69, 216-219. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6908el (Crossref)
Jiang, Y, Wen, J. (2020). Effects of COVID-19 on hotel marketing and management: a perspective article. International Journal of Contemporary Hospitality Managemen 32, 2563-2573. Pobrano z: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJCHM-03-2020-0237/full/html (dostęp: 20.02.2022). (Crossref)
Jones, P., Comfort, D. (2020). A commentary on the COVID-19 crisis, sustainability and the service industries. Journal of Consumer Affairs. DOI: https://doi.org/10.1002/pa.2164 (Crossref)
Korinth, B. (2020). The impact of COVID-19 on foreign travel plans of Polish tourists in 2020. Studia Periegetica 32 (4), 59-69. DOI: https://doi.org/10.5604/01.3001.0014.6585 (Crossref)
Kourgiantakis, M., Apostolakis, A., Dimou, I. (2021). COVID-19 and holiday intentions: the case of Crete, Greece. Anatolia 32,148-151. DOI: https://doi.org/10.1080/13032917.2020.1781221 (Crossref)
Li, G. (2020). The Challenges and Responsibilities of Family Doctors in the New Global 5 Coronavirus Outbreak, Chinese General Practice 23 (7), 761-762.
Lopes, H., Remoaldo, P.C., Ribeiro, V., Martin-Vide, J. (2021). Effects of the COVID-19 Pandemic on Tourist Risk Perceptions - The Case Study of Porto. Sustainability 13 (11). DOI: https://doi. org/10.3390/sul3116399 (Crossref)
Mariolis, T, Rodousakis, N., Soklis, G. (2020). The COVID-19 multiplier effects of tourism on the Greek economy. Tourism Economics 27 (8), 1848-1855. DOI: https://doi.org/10.1177/13548166209 46547 (Crossref)
Mulder J., de Bruijne, M. (2019). Willingness of Online Respondents to Participate in Alternative Modes of Data Collection. Survey Practice 12 (1). DOI: https://doi.org/10.29115/SP-2019-0001 (Crossref)
Noy, I., Doan, N., Ferrarini, B., Park D. (2020). Measuring the Economic Risk of COVID-19. Global Policy 11 (4), 413-423. DOI: https://doi.org/10.llll/1758-5899.12851 (Crossref)
Orindaru, A., Popescu, M.-F., Alexoaei, A.P., Caescu, S.-C., Florescu, M.S., Orzan, A.-O. (2021). Tourism in a Post-COVID-19 Era: Sustainable Strategies for Industry's Recovery. Sustainability 13 (12). DOI: https://doi.org/10.3390/sul3126781 (Crossref)
Panasiuk, A. (2020). Przyczynek do badań nad wpływem pandemii na stan gospodarki turystycznej. W: K. Nessel (red.). Turystyka w Naukach Społecznych. Tom 3. Ekonomia i Finanse. Kraków: Uniwersytet Jagielloński, 55-70.
Rakshit, B., Basistha, D. Can India stay immune enough to combat COVID-19 pandemic? An economic query. Journal of Consumer Affairs, June 2020. DOI: https://doi.org/10.1002/pa.2157 (Crossref)
Rohrscheidt von, A.M., Plichta, P. (2020). Turystyka w czasach zarazy. Jak współczesne epidemie zmieniają turystykę kulturową? Turystyka Kulturowa 2,176-178.
Santos, J., Boote, J. (2020). A theoretical exploration and model of consumer expectations, post-pur-chase affective states and affective behavior. Journal of Consumer Behaviour 3 (2), 142-144. DOI: https://doi.org/10.1002/cb.129 (dostęp: 13.03.2022). (Crossref)
Sigala, M. (2020). Tourism and COVID-19: Impacts and implications for advancing and resetting industry and research. Journal of Business Research 117, 312-321. DOI: https://doi.org/10.1016/ j.jbusres.2020.06.015 (Crossref)
Stojczew, K. (2021). Ocena wpływu pandemii koronawirusa na branżę turystyczną w Polsce. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 65 (1), 157-172. DOI: https://doi. org/10.15611/pn.2021.1.09 (Crossref)
Sztuk, A. (2021). Zmiany w wyborach destynacji turystycznych w okresie pandemii COVID-19: szansa dla małych miast. W: Nowak W., Szalonka K. (red.). Zdrowie i style życia. Ekonomiczne, społeczne i zdrowotne skutki pandemii. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 155-176.
Szymkowiak, A., Gaczek, P., Jeganathan, K., Kulawik, P. (2020). The impact of emotions on shopping behavior during epidemic. What a business can do to protect customer. Journal of Consumer Behavior 20 (1), 48-60. DOI: https://doi.org/10.1002/cb.1853 (Crossref)
Taylor, S. (2020.) The socially distant servicescape: An investigation of consumer preference's during the re-opening phase. International Journal of Hospitality Management 91. DOI: https://doi. org/10.1016/j.ijhm.2020.102692 (Crossref)
Turystyka 2020, (2021). Warszawa: GUS.
Usman, M., Ali, Y, Riaz, A., Riaz, A., Zubair, A. (2020). Economic perspective of coronavirus (COVID-19). Journal of Consumer Affairs 20 (4). DOI: https://doi.org/10.1002/pa.2252 (Crossref)
Williams, C.Ch. (2020). Impacts of the coronavirus pandemic on Europe's tourism industry: Addressing tourism enterprises and workers in the undeclared economy. International Journal of Tourism Research 23 (1), 79-88. DOI: https://doi.org/10.1002/jtr.2395 (Crossref)
Wojcieszak-Zbierska, M., Jęczmyk, A., Zawadka, J., Uglis, J. (2020) Agritourism in the Era of the Coronavirus (COVID-19): A Rapid Assessment from Poland. Agriculture 10 (9). DOI: https://doi. org/10.3390/agriculturel0090397 (Crossref)
Plany wakacyjne Polaków (2020). https://www.pot.gov.pl/attachments/article/1804/Plany%20wakac yjne%20Polak%C3%B3w%202020%20ost..pdf (dostęp: 4.09.2020).
Wyman, O. (2020) To Recovery & Beyond. The Future of Travel & Tourism in the Wake of COVID-19. World Travel & Tourism Council. Pobrano z: https://www.oliverwyman.com/content/dam/ oliver-wyman/v2/publications/2020/To_Recovery_and_Beyond-The_Future_of_Travel_and_ Tourism_in_the_Wake_of_COVID-19.pdf (dostęp: 25.03.2022).
Yost, E., Cheng, Y. (2021). Customers' risk perception and dine-out motivation during a pandemic: Insight for the restaurant industry. International Journal of Hospitality Management 95. DOI: https://doi.org/10.1016/jJjhm.2021.102889 (Crossref)
Zhang, C., Park, J., Bonn, M., Cho, M. (2021). Understanding Customer Responses to Service Failures during the COVID-19 Pandemic for Sustained Restaurant Businesses: Focusing on Guanxi. Sustainability 13 (6). DOI: https://doi.org/10.3390/sul3063581. (Crossref)
Zhong, Y, Oh, S., Moon, H. (2021). What Can Drive Consumers' Dining-Out Behavior in China and Korea during the COVID-19 Pandemic? Sustainability 13 (4). DOI: https://doi.org/10.3390/ SU13041724 (Crossref)
Downloads
- Wioletta Olejniczak, Kierunki aktywności kół gospodyń wiejskich , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 16 (2021)
- Katarzyna Brodzikowska, Wioletta Olejniczak, Znaczenie kredytów konsumpcyjnych w rozwoju turystyki w Polsce w okresie pandemii COVID-19 , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 15 (2021)
- Agata Balińska, Małgorzata Łukasiak, Wybrane metody wskaźnikowe w ocenie aplikacji Booking.com , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 19 (2023)
- Agata Balińska, Małgorzata Błaszczak, Przyrodniczo-społeczne dysfunkcje rozwoju turystyki w Tajlandii , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 1 (2014)
- Wioletta Olejniczak, Aktywność zawodowa kobiet mieszkających na obszarach wiejskich , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 12 (2019)
- Agata Balińska, Wioletta Olejniczak, Dominika Cymerman, Wymiary jakości transportu miejskiego aglomeracji warszawskiej w percepcji konsumentów , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 14 (2020)
- Agata Balińska, Wioletta Olejniczak, Pasażerski transport kolejowy w ocenie jego użytkowników , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 10 (2018)
- Ewa Jaska, Agata Balińska, Agnieszka Werenowska, Postawy pokolenia Z wobec zmian środowiskowych , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 21 (2024)
- Agata Balińska, Ewa Jaska, Agnieszka Werenowska, Wybrane zachowania odpowiedzialne środowiskowo i społecznie generacji Z w kontekście gospodarki dobra wspólnego , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 21 (2024)
- Wioletta Olejniczak, Aktywność turystyczna mieszkańców wsi po 50. roku życia na przykładzie gminy Bielawy , Turystyka i Rozwój Regionalny: Nr 9 (2018)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.