Popyt na włoskie dania regionalne wśród polskich turystów i mieszkańców Włoch

Main Article Content

Anna Sieczko


Słowa kluczowe : turystyka kulinarna, kuchnia regionalna, środkowe Włochy
Abstrakt
Kuchnia włoska opiera się na produktach świeżych i łatwodostępnych z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw i przypraw. Cechuje ją także przystępność w wykonaniu, choć bywa czasochłonna. Dania przygotowywane są według starych, tradycyjnych receptur, co wpływa na różnorodność potraw i włoski charakter dań. Celem badania było pokazanie, na które dania regionalne istnieje popyt wśród polskich turystów, a które są preferowane przez mieszkańców Włoch przebywających w regionie Marche. Próba badawcza objęła 225 osób narodowości polskiej (w 2018 roku) i 125 osób narodowości włoskiej (w 2017 roku). Badanie zostało przeprowadzone z wykorzystaniem formularza ankiety w języku polskim i włoskim. Ulubionym daniem polskich respondentów okazała się pizza, a włoskich vincisgrassi, brodetto oraz passatelli. Z win zaś Verdicchio di Jesi, Rosso Conero i Rosso Piceno.

Article Details

Jak cytować
Sieczko, A. (2019). Popyt na włoskie dania regionalne wśród polskich turystów i mieszkańców Włoch. Turystyka I Rozwój Regionalny, (11), 107–116. https://doi.org/10.22630/TIRR.2019.11.10
Bibliografia

Conero-Guida del Territorio della Riviera del Conero: Regione Marche, Ankona 2016, s. 47.

GUS: Turystyka w Unii Europejskiej, dane za 2017r., Warszawa 2018.

Komisja Europejska: Perspektywy unijnego rolnictwa 2017–2030 – rynek wina, oliwek, owoców i warzyw, Farmer https://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/ke-perspektywy-unijnegorolnictwa-2017-2030-rynek-wina-oliwek-owocow-i-warzyw,75855.html (dostęp: 17.06.2019).

Mafodda A.: Na polskim rynku jest potencjał dla włoskich produktów spożywczych (wywiad z dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej), http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/na-polskim-rynkujest-potencjal-dla-wloskich-produktow-spozywczych-wywiad,141607.html (dostęp: 17.06.2019).

Osiecki A.: Eksport polskich dóbr na Półwysep Apeniński rośnie, ale Polska wciąż notuje z Włochami deficyt handlowy, który ma charakter strukturalny, Rzeczpospolita 14.05.2019 r.

Slow Food Editore: Cucina Regionale, Altamura 2010.

UNWTO Tourism Highlights, 2018 Edition (ang.) UNWTO 2018, https://www.e-unwto.org/doi/book/10.18111/9789284419876 (dostęp: 17.06.2019).

Zaremba M.: Ocena stanu bazy gastronomicznej w środkowych Włoszech, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.

Włoska pizza jest już na liście Unesco, RadioZet, 11.12.2017, www.radiozet.pl/Podroze-Radia-ZET/Wloska-pizza-jest-juz-na-liscie-UNESCO z dnia 11.12.2017 (dostęp: 12.09.2019).

www.smakitalii.pl/poznaj/regiony/marche.htm (dostęp: 18.10.2019).

www.winicjatywa.pl/marche-offida-piceno-open-2014 (dostęp: 18.10.2019).

www.wlochy.praktycznyprzewodnik.eu/turystyka/kuchnia-regionu-marche/,18.10.2019.

www.tasteandtravel.pl/2017/06/06/5046/ (dostęp: 20.10.2019). (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.